Kataliszt bakancslistája

2017. április 20., csütörtök

Egy nagy tudós "menedékhelye"

Baja, Deák Ferenc utca 1. Türr István Múzeum

A múzeumot 1935-ben hozta létre a város az egykori takarékpénztár épületében. A múzeum ma is ebben a városképi jelentőségű, részben klasszicista, részben szecessziós stílusú épületben működik.Sokoldalú, gazdag gyűjteményében a legnagyobb súllyal a régészeti és a néprajzi tárgyak szerepelnek. Gyarapodásához nagyban hozzájárult a múzeum névadójának, a bajai születésű Türr István (1825–1908) tábornoknak a hagyatéka.
1958 és 1963 között itt volt muzeológus Lükő Gábor néprajztudós. Szűkebb kutatási területe a népzene, népköltészet és népművészet formai elemzése és kelet–európai összehasonlítása volt. ITT részletesen és sokoldalúan tájékozódhatunk róla és utókoráról.

Forrás: Lükő Gábor Alapítvány


Bajai évei a mellőzöttség hosszú évtizedeire estek. Bár a háború előtt sem tartozott a rendszer kedvenc tudósai közé, az indoklás szerint "idealista beütései" miatt a szocializmusban is agyonhallgatták. Korábban, 1936 és 1949 között Debrecenben dolgozott, aztán 1970-ig, nyugdíjazásáig a gyulai, a bajai és a kiskunfélegyházi múzeumokban talált munkát és menedéket.


Források:

Harangozó Imre: Elment a tűzcsiholó. = Napút 2001. 4.
Halász Péter: Lükő Gábor emlékezete. = Honismeret 2001. 3.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése