Kataliszt bakancslistája

2017. március 13., hétfő

Andrássy Gyula palotája

Budapest I. Fő utca 11-13.
A neoreneszánsz stílusú háromemeletes épület gróf Andrássy Gyula palotája volt. 1875 körül épült Linzbauer István tervei szerint.

A palota a Fő utca felőlA Duna felől (korabeli grafika)


Gróf Andrássy Gyula (1823-1890), akit a szabadságharcban való részvétele miatt távollétében halálra ítéltek, a kiegyezéskor miniszterelnök, 1871-ben a Monarchia külügyminisztere lett. 1879-ben végleg visszavonult a politikától. 

1890-ben bekövetkezett halálakor a Vasárnapi újság február 23-i száma így mutatta be budai palotáját (az archív illusztrációk is ebből a számból származnak):


A palota pompásan berendezett, értékes műalkotásokkal teli termeiben pesti tartózkodásai idején többször megfordult Liszt Ferenc. Kiemelkedő alkalom volt az Andrássy által 1882. február 26-án Liszt és Munkácsy Mihály tiszteletére rendezett fényes estély.


A zeneszerző és a politikus kölcsönösen nagyra becsülte egymást. 1871-ben Andrássy javaslatára nyerte el Liszt a magyar királyi tanácsosi címet. Kapcsolatuk Andrássy politikától való visszavonulása után is megmaradt. A gróf gyakran ott volt Liszt pesti koncertjein, Liszt pedig 1879 áprilisában Andrássy bécsi palotájában adott hangversenyt a szegedi árvízkárosultak javára.

A nagy Széchenyi István és az igen tisztelt Deák után Andrássy a legméltóbb és legeszesebb képviselője az Osztrák-Magyar Monarchiának - írta Liszt egy 1881-es levelében. Andrássynak ajánlotta Szózat és magyar himnusz című zongoraművét, amelyet később szimfonikus zenekarra is meghangszerelt.


Források:

Zakariás G. Sándor: Magyarország művészeti emlékei 3. Bp. Képzőművészeti Alap, 1961
Legány Dezső: Liszt Ferenc Magyarországon, 1874-1886. Bp. Zeneműkiadó, 1986
Watzatka Ágnes: Budapesti séták Liszt Ferenccel. Bp. Helikon, 2011
Adalékok a Víziváros történetéhez I. Bp. Budapesti Városvédő Egyesület, 1991

4 megjegyzés:

 1. Válaszok
  1. Köszönöm, Magdi, nagyon örülök, hogy mindeig elolvasod, amiket írogatok, nagyon jól esik :)

   Törlés
 2. Kati, nem tudom, hogy olvastad-e a "Levelek az Andrássy-házból (1864-1869). Egy angol nevelőnő levelei" c. könyvet (General Press Kiadó). Nem kifejezetten zenei tárgyú, de rendkívül élvezetes kortörténeti olvasmány. Mary Elizabeth Stevens írta ezeket a leveleket anyjának és nővérének, mialatt az Andrássy családnál dolgozott (1864-1869.) A szerzőt angol nevelőnőnek szerződtette Gróf Andrássy Gyula három gyermekéhez.
  https://www.libri.hu/konyv/schmal_alexandra.levelek-az-andrassy-hazbol-1864-1869.html

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ó, köszi! Még nem! Sajnos, most éppen nincs bent a könyvtárunkban, de lehet, hogy meg is kellene vennem. Borzasztóan szeretem azt a korszakot :)

   Törlés