Kataliszt bakancslistája

2017. február 9., csütörtök

Huszka Jenő megsemmisült otthona

Budapest I. Batthyány utca 6.Ezen a helyen korábban egyemeletes épület állt, mely a második világháború végén vált romossá.

2014-ben így látta a helyet a Google Maps


1929 és 1945 között itt élt népes családjával Huszka Jenő (1875–1960) operettszerző.

A hétszobás lakásban heten, később nyolcan laktak: Huszka második feleségének, Arányi Máriának első házasságából volt három lánya, majd 1930-ban megszületett ifj. Huszka Jenő.

Színházi Élet 1933. 52. Gyenes János (a későbbi Juan Gyenes) felvétele

Itt dolgozott Huszka többek között az Erzsébet, a Gyergyói bál és a Mária főhadnagy című operettjein. Később itt vészelték át a második világháború legnehezebb időszakát. 1945 januárjában a házat bombatalálat érte, a lakókat egy közeli épület, a Batthyány utca 13. számú ház óvóhelyén helyezték el. A Huszka család tagjai szerencsére csak könnyű sérüléseket szenvedtek, bár kimerültek voltak a félelemtől és a nélkülözésektől; az idős zeneszerzőt különösen megviselték a megpróbáltatások és súlyos betegen élte meg a háború végét. Lakásuk január végére szinte teljesen megsemmisült, ingóságaikkal együtt. Csak néhány bútordarabot tudtak kimenteni, és azt a Huszka szívének oly kedves pianínót, amelyet még első nagy sikere, a Bob herceg jövedelméből vett.
Budapest felszabadulása után Huszka az elsők között kapott lakást az I. Fő utca 15. számú házban.

Megmaradt bútorai a Színháztörténeti Múzeum tulajdonába kerültek, s ma az ő kezelésükben levő Bajor Gizi Színészmúzeumban tekinthetők meg.

Mi pedig nézzük és hallgassuk meg a Mária főhadnagy szép kettősét:
Források:

Huszka Jenőné Arányi Mária: Szellő szárnyán…: Huszka Jenő életének regénye. Bp. Zeneműkiadó, 1977
Adalékok a Víziváros történetéhez 1. Bp. Budapesti Városvédő Egyesület, 1991
szineszkonyvtar.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése